Filmele sexuale din anii 1990 pot fi clasificate în mai multe tipuri. Există acelea care sunt pur senzaționale și altele care sunt pur grosolane. În general, aceste filme nu sunt recomandate copiilor. Cu toate acestea, pentru cei care sunt interesați să vizioneze sex pentru adulți, există o mulțime de filme care îi vor atrage.

Filmele sexuale tind să fie foarte explicite. Acestea sunt adesea mai grafice decât tarifele de televiziune prin cablu pentru noaptea târziu. Sexul este adesea folosit ca un dispozitiv dramatic, dar erotismul sexului este invers proporțional cu conținutul său grafic. Prin urmare, cele mai grafice scene de sex sunt plictisitoare, monotone și repetitive.

Filmele sexuale au tema dominantă a sexului. Unii actori de filme porno  explorează forme alternative de intimitate. Există chiar și filme care au un mesaj mai pozitiv decât altele. Un exemplu este documentarul Planned Parenthood. Deși filmele sexuale sunt în general despre apropiere și intimitate, există o latură întunecată a conținutului sexual.

În timp ce acest tip de film este adesea considerat „murdar” de unii, filmele erotice sunt adesea considerate „puritane” sau „punitive”. Tema desfrânării este adesea esențială pentru aceste filme, care descriu adesea o bandă de adolescenți care obțin ceea ce merită de la un ucigaș iubitor de sex. În multe cazuri, doar o fată virgină este cruțată.

Filmele sexuale pot fi extrem de provocatoare și distractive, iar producătorii independenți de film au fost în frunte. Unii, precum A24 și Neon, au reușit să își poziționeze conținutul ca provocator sau alternativ. Unele dintre aceste filme prezintă, de asemenea, cârlige mari, care pot varia de la valoarea pură de șoc până la capturarea viralității online.

Unele dintre primele filme de sex au fost făcute în anii 1960 și 1970. În anii ’70, aceste filme au apărut pentru prima dată pe ecranele din New York și Los Angeles. Primul film hard-core lansat în cinematografe, Mona: The Virgin Nymph, a fost un film de 16 mm cu sincronizare a sunetului. În 1980, Stewardeses, o comedie sexuală cu rating X, a fost lansată în 3D și a încasat 25 de milioane de dolari.

Filmele sexuale cu cupluri de același sex devin din ce în ce mai populare ca niciodată și există o varietate de genuri diferite de filme sexuale. În timp ce unele sunt pur senzaționale, altele sunt mai subtil provocatoare. Filmele sexuale intime pot fi foarte emoționante. Pe lângă filmele sexuale, o varietate de alte filme arată și relații între persoane de același sex.